IKAN TILAPIA merupakan salah satu spesies ikan air tawar yang diternak
di Malaysia dan juga di peringkat global.
Penternakannya semakin berkembang pesat kerana keistimewaan biologi, kedudukan
pasaran yang luas dan potensi yang tinggi dalam penghasilan produk nilai tambah. Spesies ikan tilapia yang biasa diternak di negara ini ialah tilapia merah (Oreochromis
niloticus) dan tilapia hitam (Oreochromis
mossambicus). Kebanyakan penternak Malaysia lebih cenderung untuk menternak spesies ikan tilapia
merah berbanding ikan tilapia hitam.
Penternakan ikan tilapia
di negara ini masih berada di peringkat
sederhana jika dibandingkan dengan negara lain seperti China dan Thailand
yang telah mencapai
perkembangan yang lebih pesat. Namun data pengeluaran semasa menunjukkan terdapat pola peningkatan pengeluaran spesies ini bagi tempoh 5 tahun
kebelakangan ini. Data merekodkan
pengeluaran ikan tilapia merah bagi tahun 021 adalah berjumlah 30,022.49
tan etrik berbanding 25,468.59 tan metrik agi pengeluaran tahun 2017.
Berikut merupakan beberapa faktor yang endorong penternak menjadikan ikan lapia sebagai
spesies utama ternakan
kuakultur air tawar di Malaysia:
KADAR HIDUP DAN DAYA TAHAN PENYAKIT YANG TINGGI
Ikan tilapia boleh dikatakan antara spesies
ikan air tawar yang mudah diternak selain daripada ikan keli. Ikan tilapia merupakan
spesies yang rintang terhadap
pelbagai jenis penyakit, tahan lasak, boleh bertoleransi dalam kepadatan yang tinggi dan dalam keadaan
air yang berkualiti rendah seperti kandungan oksigen
terlarut yang rendah.
Sebagai contoh, O.niloticus boleh
hidup pada tahap kandungan
oksigen terlarut yang lebih rendah daripada 0.9 ppm untuk tempoh beberapa hari. Ia juga dapat bertahan pada paras karbon dioksida
yang secara relatifnya tinggi, kekeruhan dan ammonia tidak terion.
Walau bagaimanapun, melalui pelaksanaan Amalan Akuakultur Baik di sepanjang peringkat penternakan seperti
kawalan kualiti air, pengurusan makanan bernutirisi, kawalan
biosekuriti yang efektif, pemantauan kesihatan ikan dan penetapan
kadar tebaran yang optimum
dapat meningkatkan lagi kadar
hidup dan daya tahan penyakit spesies ini.
KEPELBAGAIAN PRODUK NILAI TAMBAH
Selain dipasarkan secara segar, ikan tilapia juga diproses dan digunakan sebagai bahan ut ama dalam penghasilan
produk makanan kerana keupayaannya untuk menghasilkan pelbagai
produk nilai tambah yang mendapat
permintaan tinggi di
pasaran. Kebiasaannya ikan tilapia diproses untuk menghasilkan produk seperti
filet, pekasam, nuget, bebola
/ jejari ikan,
sosej, keropok dan lain-lain.
Selain itu, ikan tilapia juga digunakan secara meluas dalam penghasilan produk kesihatan
(suplemen) dan kosmetik
kerana mempunyai kandungan kolagen yang tinggi terutama
sekali pada bahagian kulit. Selain itu juga, sisa pemprosesan ikan tilapia juga dapat digunakan untuk menghasilkan baja dan serbuk ikan (fish floss / fish meal) yang seterusnya diproses menjadi makanan haiwan ternakan.
a) Kadar Pertumbuhan yang Cepat
Secara umumnya ikan
tilapia mpunyai kadar pertumbuhan yang sangat cepat berbanding spesies ikan air
tawar lain. Kadar pertumbuhan ini juga bergantung kepada pelbagai faktor
seperti faktor persekitaran, suhu, sumber makanan, genetik, dan pengurusan
ternakan secara kolektif. Sebagai contoh, suhu air yang lebih tinggi dapat
meningkatkan tahap pertumbuhan manakala makanan yang berkualiti dan bernutrisi
tinggi penting untuk menyokong pertumbuhan yang optimum.
Spesies ini juga
dapat mencapai saiz pasaran dalam waktu yang
relatif singkat. Pada
tahap yang optimum, kadar tumbesaran ikan tilapia boleh mencapai sekitar 2
hingga 3 gram per hari. Kebiasaannya penternakan ikan tilapia mengambil masa
dalam tempoh 6 hingga 9 bulan untuk mencapai saiz pasaran (500g - 600g). Hal
ini secara tidak langsung membolehkan penternak mendapatkan pulangan pelaburan
dalam masa yang singkat.
b) Permintaan Tinggi di Pasaran
Permintaan ikan
tilapia oleh pengguna di peringkat domestik dan global terus meningkat dari
semasa ke semasa berkadaran dengan peningkatan populasi penduduk dunia. Ikan
tilapia sering menjadi pilihan utama pengguna kerana memiliki rasa yang enak,
tekstur yang baik dan nilai nutirisi yang tinggi (tinggi protein, rendah lemak
dan tinggi asid lemak omega-3). Selain itu, harga pasaran yang stabil
menjadikan spesies ini sebagai pilihan di kalangan pengguna dan juga penternak.
Permintaan yang tinggi daripada pengguna ini telah mendorong perkembangan
industri penternakan ikan tilapia bagi memenuhi keperluan pasaran semasa.
c) Tabiat Pemakanan
Umum mengetahui
bahawa ikan tilapia merupakan haiwan jenis
omnivor. Di habitat semula jadi, spesies ini memiliki kemampuan untuk
memakan pelbagai jenis makanan termasuk tumbuhan, fitoplankton, zooplankton,
serangga, dan detritus organik. Tabiat pemakanan ini menjadikan spesies ini
lebih toleran dengan
pelbagai jenis
makanan sekali gus dapat memberikan fleksibiliti kepada penternak dalam aspek
pemilihan makanan ternakan. Selain itu juga, ikan tilapia juga mempunyai kadar
pencernaan makanan yang tinggi dan efisien menjadikan Kadar Penukaran Makanan /
Food Convertion Ratio (FCR) spesies ini secara relatifnya rendah dan dapat
menyumbang kepada pengurangan kos makanan ternakan.
d) Kepelbagaian Sistem Ternakan
Penternakan ikan
tilapia boleh dijalankan dengan pelbagai sistem dan kaedah bergantung kepada
skala operasi, sumber dan matlamat penternak. Beberapa sistem ternakan tilapia
utama yang biasa dijalankan di Malaysia adalah Sistem Kolam Tanah, Sistem Kolam
Simen, Sistem Tangki, Sistem Kanvas dan Sistem Sangkar.
0 Comments